.st0{fill:#FFFFFF;}

Κάθε ποτέ είναι καλό να αλλάζουμε γυαλιά ηλίου; 

 21 Μαρτίου, 2023

Τα γυαλιά ηλίου, ειδικά στην ηλιόλουστη χώρα μας, μας συνοδεύουν όλες τις εποχές του χρόνου.

Προστατεύουν την όραση μας από τον ήλιο και συγχρόνως μας προσφέρουν ακαταμάχητο στυλ σε κάθε μας εμφάνιση.

Οι οφθαλμίατροι συστήνουν να φοράμε συνεχώς γαλιά ηλίου και ιδιαίτερα κατά την καλοκαιρινή περίοδο που οι ακτίνες του ηλίου είναι πιο δυνατές.

Πιο συγκεκριμένα οι οφθαλμίατροι τονίζουν ότι η ηλιακή ακτινοβολία είναι η αιτία για μια σειρά από παθήσεις των ματιών, οι οποίες εμφανίζονται μετά από χρόνια έκθεσης στον ήλιο, καθώς επίσης και για την γήρανση των ματιών και την εμφάνιση ρυτίδων γύρω από την περιοχή αυτών. 

Αποτελούν τους συμμάχους μας στην προστασία μας κατά της υπεριώδους ακτινοβολίας.

Κατά γενική ομολογία οι επιστήμονες τονίζουν ότι οι ακτίνες του ηλίου βλάπτουν σταδιακά τα φίλτρα εναντίον της UV που διαθέτουν οι φακοί των γυαλιών.

Ειδικά αν είστε συχνά εκτεθειμένοι στον ήλιο συνίσταται τακτική ανανέωση των γυαλιών σας.

Από τους φακούς των γυαλιών μας διαπερνούν ολοένα και περισσότερη UV, προκαλώντας φθορές στα μάτια οι οποίες αυξάνουν βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα τον κίνδυνο διαφόρων οφθαλμοπαθειών.

Τα γυαλιά ηλίου παίζουν σημαντικό ρόλο στην παροχή ασφάλειας και οι φακοί τους θα πρέπει να παρέχουν επαρκή φίλτρα UV και να αντικαθιστούνται κάθε περίπου δύο χρόνια.

Το καλοκαίρι που ο ήλιος είναι εξαιρετικά  δυνατός όλη μέρα, συνίσταται να φοράμε συνεχώς τα αγαπημένα μας γυαλιά ηλίου.

Είναι σημαντικό επομένως να φοράμε τα κατάλληλα γυαλιά ενώ υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις και παροτρύνσεις που αφορούν το κάθε πότε πρέπει να αλλάζουμε τα γυαλιά μας. 

Πολλές φορές φτάνουμε σε σημείο να κρατάμε για πολλά χρόνια τα ίδια γυαλιά, όσο φθαρμένα και αν είναι, και δεν τα αλλάζουμε εάν δεν φθαρούν εντελώς.

Πρέπει όμως να είναι καλής ποιότητας και σε εξαιρετική κατάσταση, χωρίς πολλά έτη χρήσης και με τα κατάλληλα χαρακτηριστικά χρήσης προκειμένου να μας προστατεύουν πραγματικά από τις ακτίνες του ήλιου. 

Παρακάτω θα σας ενημερώσουμε λοιπόν, αναλυτικά για την αλλαγή των γυαλιών ηλίου και κάθε πότε πρέπει να γίνεται αυτή.


Ποιες προϋπόθεσες πρέπει να πληρούν τα γυαλιά ηλίου και ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχουν;


Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό που πρέπει να έχουν τα γυαλιά που θα επιλέξουμε είναι φυσικά οι φακοί. 

Οι φακοί πρέπει να είναι έτσι κατασκευασμένοι ώστε να απορροφούν τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου χωρίς όμως να αλλοιώνουν την οπτική αντίληψη και τα χρώματα.

  • Η ποιότητα των φακών

Αρχικά, θα πρέπει οι φακοί να αναγράφουν ότι είναι «100% UV Protection» στοιχείο που εγγυάται την προστασία των ματιών μας από την ακτινοβολία.

Επίσης θα πρέπει τα γυαλιά που θα επιλέξετε να ταιριάζουν και να ανταποκρίνονται στις καθημερινές ανάγκες σας.

Στην αγορά μπορείτε να βρείτε σε πλήθος τιμών με εξαιρετικά ποιοτικά υλικά κατασκευής και έτσι να τα αλλάζετε τακτικά και πάντα συμφώνα με τον διαθέσιμο προϋπολογισμό σας.

  • Η χρήση για την οποία τα θέλετε

Κάθε φακός όπως και κάθε σκελετός γυαλιών ηλίου φέρει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Υπάρχουν ζευγάρια γυαλιών ηλίου που έχουν σχεδιαστεί με συγκεκριμένες προδιαγραφές και υλικά ώστε να εξυπηρετούν επίσης συγκεκριμένες χρήσεις, όπως αν κάνετε κάποιο σπορ ή αν οδηγείτε.

Υπάρχουν ειδικά γυαλιά για την κολύμβηση, την ποδηλασία και πολλά ακόμη αθλήματα και αλλά για όσους οδηγούν υπό συγκεκριμένες συνθήκες.

Επίσης αλλά γυαλιά φοράμε στην πόλη και αλλά μπορούμε να επιλέξουμε για την θάλασσα και άλλες υπαίθριες δραστηριότητες.

  • Το χρώμα

Το χρώμα δεν επηρεάζει τη προστασία από τις βλαβερές ακτινοβολίες, ωστόσο οι χρωματικές αποκλίσεις δημιουργούν διάφορους τύπους «αντίληψης» της φωτεινότητας και των αποχρώσεων που βλέπετε μέσω αυτών.

 Οι σκουρόχρωμοι φακοί πολλές φορές μας ξεγελούν δίνοντας μας την εντύπωση ότι μας προστατεύουν περισσότερο. 

Οι σκουρόχρωμοι φακοί μπορεί να μοιάζουν πιο προστατευτικοί, αλλά το χρώμα τους δεν έχει καμία σχέση με την προστασία που παρέχουν.

Το θέμα είναι τι φίλτρα περιέχουν και αυτά μαζί με το υλικό και την ποιότητα κατασκευής των φακών θα σας εξασφαλίσουν την μέγιστη προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία.

  • Το μέγεθος

Φροντίστε επίσης να επιλέξετε να είναι όσο το δυνατόν πιο μεγάλα. 

Πρέπει να καλύπτουν μεγάλο τμήμα του προσώπου, ενώ την μέγιστη προστασία παρέχουν όσα καλύπτουν όλη την επιφάνεια των ματιών και την ευαίσθητη επιδερμίδα που βρίσκεται γύρω από αυτά.

Μην ξεχνάτε ότι η UV αντανακλάται από τις λείες επιφάνειες, τέτοιες είναι η άμμος, το νερό, τα τζάμια, οι δρόμους κ.α. Έχοντας έτσι ως αποτέλεσμα να φθάνει υπό διάφορες γωνίες στα μάτια μας.

  • Τιμή

Μην επηρεάζεστε τέλος από την τιμή. Μπορεί να έχουν διάφορες τιμές. 

Δεν σημαίνει πώς όσο πιο ακριβά είναι τόσο μεγαλύτερη προστασία σας παρέχουν.

Όλα, φθηνά ή ακριβά μπορεί να είναι εξίσου προστατευτικά, αρκεί να τα προμηθευτείτε από τους κατάλληλους και με εγγύηση ποιότητας παρόχους.


Σε τι ωφελεί η τακτική ανανέωση των γυαλιών ηλίου μας και κάθε πότε είναι καλό να τα αλλάζουμε;


Σε γενικές γραμμές καλό είναι να μη ξεπερνούν τα δύο έτη χρήσης. 

Φυσικά μπορεί κάποιος να ανανεώνει όσο συχνά το επιθυμεί και εφόσον βρίσκονται σε καλή κατάσταση μπορούν να ξεπερνούν και τα δύο χρόνια.

Βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν την αλλαγή των γυαλιών ηλίου μας είναι τόσο η φυσική τους φθορά, όσο και οι αλλοιώσεις που υφίσταται ο ίδιος ο φακός.

Ο χρόνος των δύο ετών κρίνεται ως ο κατάλληλος καθώς μετά το πέρας αυτού έρευνες έχουν δείξει ότι η προστατευτική δράση τους έναντι της υπεριώδους ακτινοβολίας του ηλίου φθίνει με τον καιρό.

Πολλές φορές τα γυαλιά ηλίου μας, ειδικά αν τα φοράμε για πολλές ώρες σε καθημερινή βάση αρχίζουν και φθείρονται.

Επίσης αν παρουσιάζουν βλάβες στον σκελετό και στους φακούς αντιλαμβάνεστε πως είναι επιτακτική η ανάγκη αλλαγής τους.

Οι φακοί μετά από δύο χρόνια δεν μας προστατεύουν όσο αποτελεσματικά όπως στην αρχή.

Η ηλιακή ακτινοβολία, οι γρατζουνιές, η συχνή και έντονη χρήση αλλοιώνουν την αποτελεσματικότητα τους.

Μπορεί επίσης μια αλλαγή στην όραση μας να απαιτεί και την ενίσχυση των γυαλιών ηλίου μας ή και την προμήθεια ενός νέου ζευγαριού με νέας τεχνολογίας χαρακτηριστικά.

Η τεχνολογία εξελίσσεται άλλωστε και στον τομέα των οπτικών προκειμένου να καλύπτονται όλο και περισσότερες και με τον καλύτερο τρόπο οι ανάγκες των ανθρώπων.

Επίσης αν για παράδειγμα τον τελευταίο καιρό έχετε ξεκινήσει κάποια εξωτερική δραστηριότητα ή σπορ τότε καλό θα ήταν να προμηθευτείτε και τα κατάλληλα που θα κάνουν ακόμα πιο εύκολη την δραστηριότητα σας.

Επιπλέον, αν οι φακοί έχουν χαραχτεί ελαφρώς, ακόμα και αν η ζημιά δεν είναι μεγάλη μειώνουν την προστασία που μας παρέχουν, δημιουργώντας προβλήματα σε βάθος χρόνου στην όραση μας.

Αυτό συμβαίνει διότι τα μάτια μας είναι πιο εκτεθειμένα στην υπεριώδη ακτινοβολία και αυτό μπορεί να μας προκαλέσει προβλήματα όρασης.

Συμπερασματικά, αν τα γυαλιά μας δεν μας εξυπηρετούν επαρκώς και αν παρουσιάζουν φθορές που δεν μπορούν να επιδιορθωθούν και δυσχεραίνουν την όραση μας θα πρέπει να αλλαχτούν άμεσα.

Πλέον, στο εμπόριο και κυρίως στο ηλεκτρονικό εμπόριο μπορούμε να βρούμε οικονομικά γυαλιά με εξαιρετικά υλικά κατασκευής και με μια ευρεία γκάμα προτάσεων και επιλογών.


Γιατί πρέπει να αλλάζουμε τακτικά τα γυαλιά ηλίου μας;


Πέρα από ένα μοναδικό αξεσουάρ μόδας και αισθητικής έχει δημιουργηθεί με σκοπό να μας προστατεύει από τον ήλιο. 

Είναι γνωστό πως η μακροχρόνια έκθεση των ματιών μας στον ήλιο δίχως την κατάλληλη προστασία αυξάνει τον κίνδυνο εκδηλώσεως πολλών οφθαλμοπαθειών, ανεξαρτήτου ηλικίας.

Ανάμεσα στις παθήσεις αυτές συμπεριλαμβάνονται ο καταρράκτης, η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας καθώς και διάφορα άλλα.

Η χρήση γυαλιών ηλίου τις ημέρες έντονης ηλιοφάνειας είναι επιβεβλημένη λόγω της υπεριώδους ηλικιακής ακτινοβολίας  η οποία βλάπτει τους ιστούς στην επιφάνεια αλλά και στο βάθος των ματιών. 

Παράλληλα η περιοχή γύρω από τα ματιά, που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη, αδυνατίζει και αλλοιώνεται με αποτέλεσμα να εμφανίζονται και ρυτίδες.

Σαφώς και ημερομηνία λήξεως δεν υπάρχει. 

Ο γενικός κανόνας, όμως, είναι πως όσο πιο παλιά είναι, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να μην προστατεύουν πια αποτελεσματικά  τα μάτια μας, για τον λόγο αυτό συνιστάται προληπτικός έλεγχος της απορροφητικότητάς τους σε ένα κατάστημα οπτικών και φυσικά η άμεση αντικατάσταση τους όταν έχουν φθορές και έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα δύο έτη.

Ολοκληρώνοντας, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να θυμάστε πάντα πως όλοι χρειαζόμαστε γυαλιά ηλίου καθημερινά και καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου διότι χωρίς αυτά η όραση μας κινδυνεύει.

Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι τα κρούσματα καταρράκτη και εκφύλισης της ωχράς κηλίδας αυξάνονται διαρκώς και ένας από τους κύριους υπαίτιους είναι η απροστάτευτη έκθεση των ματιών στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου.

Κρίνεται αναγκαίο να τα φοράμε στην καθημερινότητα μας προκειμένου να προστατέψουμε άμεσα την όραση μας και αυτό ισχύει για όλες τις ηλικίες, από τα παιδιά μέχρι και τους υπερήλικες.

Όπως προστατεύουμε το σώμα μας και την υγεία αυτού έτσι θα πρέπει να μεριμνούμε και για την υγεία και την προστασία των ματιών μας. Υπάρχουν άλλωστε πλέον πολλές διαθέσιμες επιλογές για κάθε χρήση, ανάγκη και επιθυμία.

Όλα τα παραπάνω στοιχειά και πληροφορίες ελπίζουμε να σας βοήθησαν και να σας καθοδήγησαν ώστε πλέον να είστε πλήρως ενημερωμένοι για το πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να αλλάξετε τα γυαλιά ηλίου σας.

Πλέον έχετε την απάντηση στο κάθε πότε αλλάζουμε τα γυαλιά ηλίου μας και μπορείτε έτσι να προστατέψετε στο έπακρο τα μάτια σας και την όραση σας.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>