.st0{fill:#FFFFFF;}

Ποια γυαλιά ηλίου είναι στη μόδα; Μάθε όλες τις τάσεις της σεζόν εδώ! 

 11 Μαΐου, 2023

Ποια γυαλιά ηλίου είναι στη μόδα; Ιδού το ερώτημα…

Η άνοιξη σιγά σιγά δίνει την σκυτάλη στο καλοκαίρι και ο ήλιος αρχίζει να γίνεται ολοένα και πιο καυτός, ολοένα και πιο …βλαβερός. 

Τουτέστιν, δεν νοείται να βγαίνεις από το σπίτι σου χωρίς την αντηλιακή σου και ένα καλό ζευγάρι γυαλιών για τον ήλιο.

Όχι, αν θέλεις να προστατεύσεις αποτελεσματικά τα μάτια σου.

Έλα όμως που θέλεις εκτός από προστασία να έχεις και στυλ και να είσαι και μέσα στην μόδα

Εντάξει, δεν είπαμε να την ακολουθείς πιστά και να είσαι …fashion freak, αλλά όσο να ‘ναι θέλεις να έχεις μια άποψη για το τι φοριέται φέτος όσον αφορά στο αξεσουάρ αυτό, και να μην είσαι …ντεμοντέ. Και δικαιολογημένα.

Αν είναι να βγεις στην αγορά για να ψωνίσεις ένα καινούριο κομμάτι γιατί να μην έχεις ενημερωθεί για τις πιο hot τάσεις της μόδας;

Εμείς εδώ, με αυτόν τον αναλυτικό οδηγό θα σε καλύψουμε πλήρως για όλα τα τελευταία trends που έχουν κατακλύσει την αγορά. 

Προηγουμένως όμως, καλό είναι να πούμε 2-3 βασικά πραγματάκια για την σημασία της αντηλιακής προστασίας την οποία προσφέρουν στα πολυτιμότερα αισθητήρια όργανα που διαθέτουμε, τα μάτια.


Ηλιακή ακτινοβολία, αυτή η μάστιγα…


Όλοι γνωρίζουμε ότι ο ήλιος, το φωτεινότερο σώμα του ουρανού, μας χαρίζει πρώτα απ’ όλα ζωή, ενέργεια, υγεία και την δυνατότητα να μπορούμε να βλέπουμε τα χρώματα τριγύρω μας.

Δεν λέγεται άλλωστε τυχαία και ζωοδότης. 

Όμως η ακτινοβολία του δεν είναι μόνο ωφέλιμη. 

Ένας μέρος των ηλιακών ακτίνων εκπέμπει υπέρυθρη και υπεριώδη (UVΑ, UVB και UVC) ακτινοβολία.

Αυτή είναι που βλάπτει, και για την οποία οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου κάθε χρόνο. 

Αυτές οι ακτίνες είναι στην ουσία ένα είδος ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, που έχει αποδειχτεί ότι προκαλεί μια σειρά προβλημάτων για την υγεία όπως π.χ. τα εγκαύματα και τα μελανώματα στο δέρμα. 

Για τα μάτια, το φάσμα της ακτινοβολίας αυτής, επιδρά εξίσου ζημιογόνα προκαλώντας από έγκαυμα έως και καταρράκτη ή στην χειρότερη περίπτωση καρκίνο.

Ειδικά για την χώρα μας, που έχει την πολυτέλεια να «χαίρεται» τον ήλιο πολλούς μήνες τον χρόνο, ο βασικός αν όχι ο μόνος τρόπος προστασίας των ματιών είναι ένα ζευγάρι γυαλιά υψηλής απορροφητικότητας.


Γυαλιά με αντιηλιακή προστασία


Ένα καλό απορροφητικό ζευγάρι θα πρέπει να υποδέχεται και να εξουδετερώνει το 99% των ακτίνων UVΑ και UVΒ. Οι UVC ακτίνες δεν φθάνουν στην γη γιατί μπλοκάρονται από το όζον που υπάρχει πάνω από την ατμόσφαιρα. 

Ευτυχώς η φύση έχει μεριμνήσει εδώ και λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας. 

Η απορρόφηση λοιπόν των UVA και UVB «κακών» ηλιακών ακτίνων, εμποδίζει το βλαβερό φως - μπλοκάροντάς το - να φθάσει στο μάτι και να του προκαλέσει βλάβη.

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν πριν επιλέξεις ένα μοδάτο και στυλάτο κομμάτι να εξασφαλίσεις προηγουμένως ότι είναι πιστοποιημένο για την αντηλιακή του προστασία και πληροί όλες τις προδιαγραφές της σχετικής νομοθεσίας.

Αναζήτησε λοιπόν κομμάτια που φέρουν την ένδειξη «UV400 protection» και απευθύνσου μόνο στα εξειδικευμένα καταστήματα οπτικών για την αγορά σου.


Ποιες είναι οι τάσεις στα γυαλιά ηλίου για φέτος;


Και αφού λοιπόν εξασφαλίσεις ότι θα επιλέξεις πιστοποιημένα για την αντηλιακή τους προστασία σχέδια, μπορείς μετά άφοβα να διαλέξεις με βάση την μόδα και το προσωπικό σου στυλ και να απογειώσεις έτσι και την εμφάνισή σου. 

Εμείς μελετήσαμε τι προτείνουν οι μεγαλύτεροι οίκοι μόδας και αφού είδαμε τι κυκλοφόρησε στις διεθνείς πασαρέλες σου έχουμε ετοιμάσει έναν πλήρη οδηγό.

Ξεκινάμε!


Χρώμα


Χρώμα παντού.

Και μάλιστα έντονο χρώμα. Χρώμα στους σκελετούς και χρώμα στους φακούς.

Οι ρετρό αποχρώσεις στους φακούς – οι neon για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι - και τα έντονα χρώματα στους σκελετούς είναι από τις τάσεις που «τρεντάρουν» περισσότερο φέτος. Κίτρινο, πορτοκαλί και ροζ έχουν την τιμητική τους.

Μπορείς λοιπόν χωρίς καμία ενοχή να παραβλέψεις τα κλασικά μαύρα ή π.χ. το κλασικό μοτίβο της ταρταρούγας και να καλωσορίσεις το χρώμα στο πρόσωπό σου.

Μπορείς να επιλέξεις ένα φανταχτερό χρώμα στον φακό και να το συνδυάσεις με έναν πολύ λεπτό σκελετό για να «ησυχάσεις» το αποτέλεσμα ή ακόμα και χωρίς καθόλου σκελετό ρίχνοντας το βάρος και τα βλέμματα των άλλων στο χρώμα των φακών.

Τα σχέδια αυτά θα αναδείξουν καλύτερα τις μαυρισμένες επιδερμίδες είναι η αλήθεια.

Αυτό που πρέπει να προσέξεις επίσης είναι το χρώμα των ρούχων σου να μην κάνει μεγάλο contrast με το χρώμα των γυαλιών.

Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε πολύ «φασαρία» στο αποτέλεσμα.

Ένα πιο ήσυχο χρωματικά ντύσιμο θα δέσει καλύτερα με το εντυπωσιακό χρώμα στο γυαλί.


Λευκό


Αν το χρώμα είναι μια πολύ τολμηρή επιλογή για εσένα τότε μπορείς άφοβα να επιλέξεις το λευκό.

Είναι φέτος ψηλά στις λίστες των trends.

Ο λευκός σκελετός σε συνδυασμό με σκούρο τζάμι ξεχωρίζει αλλά ταυτόχρονα είναι μια ασφαλής επιλογή. 

Είναι εξίσου κλασική επιλογή αλλά και μοντέρνα.

Αν θέλεις να τα κάνεις πιο μοδάτα τότε διάλεξε ένα κομμάτι με λευκό φαρδύ πλαστικό ή κοκάλινο σκελετό και ρετρό σχήμα.

Μια τάση που αγάπησαν τόσο οι μεγάλοι οίκοι όσο και οι διασημότερες influencers του Instagram.

Αν ακόμα δεν σε έχει «φιλήσει» ο ήλιος και το δέρμα σου διατηρεί την ασπράδα του τότε μπορείς άφοβα να φορέσεις το λευκό.

Με την επιλογή αυτή θα τονίσεις και θα δώσεις λάμψη στην επιδερμίδα σου.

Αν δε, φορέσεις διακριτικά ή παλ χρώματα στα ρούχα σου τότε θα προσθέσεις μια δυνατή στυλιστική πινελιά στην εμφάνισή σου. 

Αν όμως έχεις σκουρόχρωμη επιδερμίδα, έχεις ήδη μαυρίσει ή σκέφτεσαι να μαυρίσεις τότε καλύτερα απόφυγε να επενδύσεις σε αυτό το στυλ. Η αντίθεση που θα προκύψει δεν θα είναι τόσο κολακευτική.


Μαύρο


Σε πλήρη αντίθεση με το λευκό, το κλασικό μαύρο γυαλί παραμένει για ακόμη μια σεζόν στα must-have.

Μπορεί να μην θεωρείται «η» τάση αλλά όπως και να το κάνουμε δεν ξεφεύγει ποτέ και παραμένει πάντα ψηλά στην λίστα των trends.

Τα μαύρα κομμάτια κρύβουν εντελώς τα μάτια και συνδυάζονται τέλεια με σκελετούς Wayfarer χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούν να δέσουν ιδανικά και με άλλα στυλ σκελετών. 

Σε όποιο σχέδιο και αν τα επιλέξεις είσαι ασφαλής. Άλλωστε δεν είναι τυχαία τόσο δημοφιλή για τόσα χρόνια!

Πρόκειται λοιπόν για μια επιλογή «πασπαρτού»! Και αυτό ταιριάζουν σε όλα τα πρόσωπα και σε όλες τις ηλικίες.

Δένουν αρμονικά σε κάθε χρώμα μαλλιών και επιδερμίδας ενώ συμπληρώνουν άνετα κάθε χρωματική επιλογή ντυσίματος.

Αν βέβαια επιλέξεις ένα total black look τότε θα έχεις ένα στυλιστικό αποτέλεσμα που θα είναι και αριστοκρατικό και μυστηριώδες ίσως ακόμα και πονηρό.


Διαφάνεια


Η διαφάνεια στους σκελετούς είναι μια ακόμη τάση.

Οι κοκάλινοι, διάφανοι σκελετοί έκαναν από πέρυσι την εμφάνισή τους και κερδίζουν δυναμικά έδαφος.

Αν δε, ανήκεις στην κατηγορία των μελαχρινών με σταρένιο δέρμα (που είναι και η συνηθέστερη στην χώρα μας) έχεις μια επιλογή που θα αναδείξει τέλεια τα χαρακτηριστικά σου.

Το διάφανο βέβαια δεν σημαίνει και άχρωμο. Υπάρχει μια ευρεία γκάμα χρωμάτων αν θέλεις να τολμήσεις ένα πιο κεφάτο και εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Οι παλ αποχρώσεις στο χρώμα της μέντας, του μπεζ, του ροζ ή του λιλά κρατούν τα ηνία των τάσεων. Δόξα τω Θεώ η αγορά φέτος έχει άπειρες επιλογές να διαλέξεις.


Δεκαετία ‘90s 


Μια δεκαετία – θρύλος που έχει αφήσει για τα καλά το στίγμα της και που αναφορές της έρχονται και ξανάρχονται στο προσκήνιο με κάθε τρόπο.

Θυμηθείτε το Matrix με τον Neo και την παρέα του και τα μαύρα, λεπτεπίλεπτα γυαλιά ηλίου με τους μεταλλικούς σκελετούς που φορούσαν.

Ε, κάτι αντίστοιχο έχει κατακλύσει φέτος τις βιτρίνες των περισσότερων καταστημάτων οπτικών.

Επιστροφή στο μέλλον λοιπόν με το στυλ αυτό.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το στυλ γυαλιών που φορούσε ο Notorious B.I.G. (ο γνωστός ράπερ στην ομώνυμη ταινία).

Θυμάστε εκείνο το μαύρο ζευγάρι με τον κοκάλινο σκελετό, τους διακοσμημένους με διαμάντια και studs βραχίονες και τους ορθογώνιους φακούς; Το στυλ αυτό επέστρεψε δυναμικά!

Ξεχωρίστε επιλέγοντάς το.

Μάσκα


Τα γυαλιά «μάσκα» ή αλλιώς shields (ασπίδες) όπως λέγονται επανέρχονται φέτος δυναμικά.

Πρόκειται για σχέδια ευμεγέθη με συνεχόμενο σκελετό και τζάμι – που υποκαθιστά τους δυο ξεχωριστούς φακούς - και καλύπτουν μεγάλο τμήμα του προσώπου. 

Είναι σαν τα γυαλιά που φορούν οι ποδηλάτες ή όσοι επιδίδονται στα χειμερινά σπορ στο χιόνι.

Στην απλή εμπορική τους εκδοχή τα χρώματά τους είναι πιο σκούρα και συντηρητικά, ο σκελετός συνήθως πιο λεπτός ωστόσο διατηρούν μια διάθεση λίγο μπρουτάλ και αυθάδη.

Από τα κομμάτια «κλειδιά» για την φετινή σεζόν. Τολμήστε τα και εκτός αθλητικών δραστηριοτήτων αλλά με ένα ντύσιμο athletic leisure για να δέσετε αρμονικά το όλο σύνολο της εμφάνισής σας.


Λεπτά


Τα σχέδια αυτά ήταν κυρίαρχη τάση την προηγούμενη χρονιά.

Πέρυσι όμως ήταν πιο λεπτά και ορθογώνια. Φέτος τα βρίσκουμε πάλι στο επίκεντρο απλά είναι ελαφρώς αλλαγμένα.

Το μέγεθός τους αυξάνεται λίγο, δεν είναι δηλαδή το ίδιο μικρά και στενά, όπως πέρυσι, αλλά βγαίνουν λίγο πιο φαρδιά και με βραχίονες πιο χοντρούς και συνθετικούς.

Έτσι θα είσαι και «in» και «classy».

Πρόκειται για μια επιλογή που ταιριάζει στα περισσότερα πρόσωπα ανεξαρτήτως απόχρωσης επιδερμίδας, στυλ κουρέματος ή ντυσίματος.

Τα λεπτά σχέδια κολακεύουν ιδιαίτερα τα στρογγυλά και οβάλ πρόσωπα ενώ οι γωνίες τους τεντώνονται για τέλεια εφαρμογή στο πρόσωπο.

Η χρωματική παλέτα είναι σχεδόν απεριόριστη. Κόκκινο, μπλε και πράσινο είναι οι αποχρώσεις σκελετού που κυκλοφορούν περισσότερο όμως μπορείς να επιλέξεις το κλασικό μαύρο χρώμα ή το μοτίβο Havana που αποτελούν σταθερή αξία.


Μονόχρωμα & Προστατευτικά


Τα μονόχρωμοι σχέδια επέστρεψαν! Και φέτος είναι πιο φουτουριστικά από ποτέ.

Τα λάνσαραν διασημότητες όπως η Jennifer Lopez και τα καθιέρωσαν.

Μιλάμε για κομμάτια με φακούς και σκελετούς στην ίδια ομοιόμορφη απόχρωση. 

Πέρα από το στάνταρ μαύρο, μπορείς να διαλέξεις κομμάτια μονόχρωμα μέσα από μια ευρεία γκάμα χρωματικής παλέτας.

Αυτό το στυλ ταιριάζει σε όλους χωρίς εξαιρέσεις. Μπορείς λοιπόν να τα δοκιμάσεις χωρίς ανασφάλεια.


Oversized (υπερμεγέθη)


Ήρθαν αρχικά στο προσκήνιο από την Jackie O, που τα τόλμησε πρώτη και δημιούργησε ρεύμα στην μόδα.

Από τότε έχουν κάνει πολλές φορές την επανεμφάνισή τους και το 2022 είναι ακόμη μια χρονιά που είναι «in».

Διαχρονικά classy επιλογή, τα κομμάτια αυτά αποτελούνται από δυο υπερμεγέθεις φακούς που πλαισιώνονται από εξίσου μεγάλους κοκάλινους ή πλαστικούς σκελετούς καλύπτοντας μεγάλο τμήμα του προσώπου.

Παρεμπιπτόντως προστατεύουν από τον ήλιο αποτελεσματικά όχι μόνο τα μάτια αλλά και την γύρω από αυτά περιοχή που καλύπτεται από λεπτό και ευαίσθητο δέρμα.

Αν θέλεις λοιπόν να μαγνητίσεις τα βλέμματα αποπνέοντας αριστοκρατία και μια νότα μυστηρίου ταυτόχρονα, τότε αυτό το στυλ είναι ιδανικό για εσένα. 


Cat Eye (γατίσια)


Συνεχίζεται και φέτος το απόλυτο must που κυριάρχησε στις τάσεις της περυσινής χρονιάς.

Πρόκειται για ένα στυλ ταυτόχρονα vintage (με σαφείς αναφορές στα pin-up girls της δεκαετίας του ’50) αλλά και μοντέρνο.

Τα σχέδια αυτά έχουν την ιδιότητα να μεγαλώνουν το πρόσωπο και να τονίζουν τα μάτια και φυσικά το στυλ τους είναι απαράμιλλο.

Μπορείς να τα αναζητήσεις σε oversized εκδοχές ή ακόμα και σε  mirror (καθρέπτες) ή slim (λεπτά) κάνοντας το σύνολό σου και εσένα φυσικά να ξεχωρίζεις.

Με ένα μαντήλι στα μαλλιά μάλιστα, απογειώνεις το στυλ σου και είναι σαν να βγαίνεις από ταινία του Hollywood.


Στρογγυλά


Εδώ έχουμε μια τάση πιο διακριτική που δεν προσδίδει και τόσο γκλάμουρ στο στυλιστικό αποτέλεσμα.

Πρόκειται για την επιτομή του μέτρου καθώς είναι πιο συνεσταλμένα και προσεκτικά καλύπτοντας τα μάτια τόσο όσο, μέχρι την γραμμή των φρυδιών σε αντίθεση με τα oversized ή τις μάσκες που είδαμε παραπάνω.

Μπορείς να τα αναζητήσεις σε πλαστικούς ή μεταλλικούς σκελετούς.

Οι μεταλλικοί είναι στις περισσότερες περιπτώσεις και λεπτότεροι ή σε στυλ wireframe.

Φέτος κυριαρχούν μοντέλα σε έντονα χρώματα, δίχρωμα ή ντεγκραντέ. Δώσε προσοχή! 

Τα γυαλιά τύπου Rayban είναι μεν στρογγυλά αλλά «φλερτάρουν» με το στιλ Wayfarer, ξέρεις εκείνο με τα χαρακτηριστικά «αυτάκια» στο σκελετό.


Aviator (αεροπόρου)


Πάντα στην μόδα τα σχέδια αεροπόρου είτε μιλάμε για την ανδρική είτε μιλάμε για την γυναικεία. 

Έτσι και φέτος τα γυαλιά aviator είναι μια ασφαλής και σίγουρη επιλογή και καλό είναι να μην λείπει από την συλλογή σου.

Κατά καιρούς βγαίνουν σε πλήθος επιλογών σε χρώμα ή σκελετό αλλά φέτος αν θέλεις να ακολουθήσεις τα trends διάλεξε καλύτερα aviator καθρέπτες (θα μπορείς έτσι να κοιτάς όπου θέλεις χωρίς να προδίδεσαι…), σκελετούς με διαφάνεια, ταρταρούγα ή ακόμα και σε oversized μέγεθος. Α ρε Τομ Κρουζ, έγραψες ιστορία στην μόδα με την εμφάνισή σου στο Top Gun!


Καθρέφτες


Αν θέλεις στην κυριολεξία να λάμπεις και να ξεχωρίζεις στο πλήθος, τα κομμάτια με φακούς καθρέπτες είναι για σένα.

Δεν χρειάζονται συστάσεις. Είναι οι φακοί που η εξωτερική τους επιφάνεια δημιουργεί το εφέ του καθρέπτη.

Εντυπωσιακό αποτέλεσμα πέραν πάσης αμφιβολίας.

Σε λίγο πιο μεγάλο μέγεθος μάλιστα, προσδίδουν περισσότερο στυλ και classy πινελιές. Διάλεξε έναν σκελετό που επίσης τρεντάρει φέτος όπως αυτούς που προτείναμε παραπάνω και κάνε τη διαφορά.

Clubmaster


Πρόκειται για το σχέδια που ο σκελετός τους είναι πιο χοντρός και έντονος στην πάνω πλευρά τονίζοντας την γραμμή των φρυδιών και σχεδόν αόρατος στην κάτω πλευρά καταλήγοντας σε μια πιο λεπτή μεταλλική εκδοχή σκελετού. 

Οι φακοί εδώ κρατιούνται κυριολεκτικά στην θέση τους από το μεταλλικό τμήμα του σκελετού και έχουν συνήθως στρογγυλεμένο τετράγωνο σχήμα.

Είναι ένα στυλ πιο παραδοσιακό μεν και ίσως πιο αντρικό που όμως συγκαταλέγεται και αυτό στις τάσεις της σεζόν.

Ντεγκραντέ


Αν και παραμένουν σταθερά στην μόδα – βασικά δεν έφυγαν και ποτέ από τότε που εμφανίστηκαν - φέτος έχουν την τιμητική τους γιατί ανεξαρτήτως σχήματος και χρώματος σκελετού, οι περισσότεροι φακοί που κυκλοφορούν στην αγορά είναι ντεγκραντέ.

Και για να εξηγηθούμε, μιλάμε για τους φακούς που είναι πιο σκουρόχρωμοι στην πάνω πλευρά και πιο ανοιχτόχρωμοι στην κάτω πλευρά με το χρώμα να «ανοίγει» σταδιακά προς τα κάτω.

Έτσι προσφέρουν στο μάτι την προστασία που χρειάζεται ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν αυτό το χρωματικό παιχνίδι. Επιλέγοντας ένα τέτοιο κομμάτι μεταμορφώνεις μεμιάς ένα συντηρητικό σύνολο σε trendy.

Τετράγωνα


Το σχήμα αυτό, αυστηρά γεωμετρικό, έχει αγαπηθεί πολύ από celebrities όπως είναι η Jennifer Lopez, η Victoria Beckham ή η κα Vogue, Anna Wintour.

Μπορείς να επιλέξεις κανονικά ή oversized, ιδανικά σε μια σκουρόχρωμη απόχρωση. Το σίγουρο πάντως είναι ότι θα έχεις κάνει μια statement επιλογή και θα χαίρεις και άκρας αντηλιακής προστασίας.

Και μετά τις τάσεις της μόδας καλό είναι να έχεις υπ’ όψιν σου και κάποια extra tips για να κάνεις μια σοφή αγορά και για να χαίρεσαι την αγορά σου για πολύ περισσότερο καιρό.


Extra Tips


  • Τα γυαλιά ηλίου είναι καλό να αναδεικνύουν το καλύτερο στοιχείο στο πρόσωπό σου (για παράδειγμα αν έχετε πράσινα μάτια, μπορείς να επιλέξεις πράσινο σκελετό).
  • Αν τα μάτια σου βρίσκονται κοντά μεταξύ τους καλύτερα στραφείς σε ένα διάφανο στήριγμα μύτης.
  • Αν έχεις μεγάλη μύτη επέλεξε καλύτερα ένα στήριγμα μύτης που βρίσκεται χαμηλά στον σκελετό γιατί έτσι θα την δείχνει μικρότερη.
  • Αντίθετα, αν έχεις μικρή μύτη, επέλεξε το αντίστροφο. Ένα στήριγμα δηλαδή που βρίσκεται ψηλά στον σκελετό.
  • Αν θέλεις αυξημένη αντηλιακή προστασία, προτίμησε πολωμένους (polarized) φακούς.
  • Βραχίονες με λαβές από καουτσούκ είναι πιο ανθεκτικοί στον ιδρώτα και τις φθορές.
  • Ολοκλήρωσε το look σου με μια αλυσίδα για να τα φοράς στον λαιμό όταν δεν τα χρειάζεσαι. Θα γλιτώσεις έτσι από τον κίνδυνο να τα ξεχάσεις κάπου και θα προσθέσεις μια στυλιστική πινελιά στην εμφάνισή σου.

Φροντίδα και καθαρισμός


Ωραία, θα επενδύσεις κόστος και χρήμα για να τα αποκτήσεις, θα είσαι trendy αλλά εξίσου βασικό είναι να ξέρεις να φροντίζεις σωστά το απόκτημά σου για να αντέξει στον χρόνο και για να συνεχίζει να καλύπτει τις ανάγκες σου.

Ας δούμε λοιπόν κάποιες πολύτιμες συμβουλές για την συντήρησή τους.

  • Απέφυγε να στηρίζεις τα γυαλιά στο κεφάλι σου όταν δεν τα φοράς. Ο σκελετός χαλαρώνει και χάνει την φόρμα του. Έτσι μετά δεν θα εφαρμόζουν καλά στο πρόσωπό σου.
  • Χρησιμοποίησε για τον καθαρισμό τους το ειδικό πανάκι που έχει μέσα η θήκη τους μαζί με το ειδικό καθαριστικό σπρέι για τέλειο αποτέλεσμα.
  • Εναλλακτικά χρησιμοποίησε νερό βρύσης και σαπούνι και στέγνωσέ τα με ένα μαλακό πανάκι.
  • Καθάριζέ τα πάντα αφού έχεις πριν καθαρίσει τα χέρια σου από τυχόν σκόνες, λάδια, άμμο κλπ.
  • Τα «μαξιλαράκια» της μύτης θέλουν σχολαστικό καθάρισμα γιατί εκεί συγκεντρώνονται μικροοργανισμοί και σκόνη.
  • Μην τα σκουπίζεις με άγρια στην υφή υφάσματα γιατί μπορεί να τους προκαλέσεις γρατσουνιές (αν και παρακάτω σου δίνουμε λύση και για τις γρατσουνιές).
  • Φύλαξέ τα στην θήκη τους όταν δεν τα φοράς, η οποία να είναι σκληρή κατά προτίμηση για να τα προφυλάσσει καλά.
  • Όταν προσωρινά τα ακουμπάς σε κάποια επιφάνεια (πχ τραπέζι) έχε το νού σου η πλευρά των φακών να είναι από πάνω.
  • Απέφυγε επίσης να τα εκθέτεις σε μέρη με υψηλές θερμοκρασίες (βλέπε παρμπρίζ αυτοκινήτου, τζάκι, καλοριφέρ). Αν και είναι φτιαγμένα για τον ήλιο οι πολύ ζεστές εστίες μπορεί να αλλοιώσουν τους φακούς ή τον σκελετό.
  • Αν τυχόν σου βραχούν στην θάλασσα ξέπλυνε τα με καθαρό νερό και στέγνωσε με μαλακό πανί.

Αφαίρεση γδαρσιμάτων


Τα γδαρσίματα και οι γρατζουνιές είναι από τις μικροφθορές που πλήττουν συχνότερα τα αντηλιακά αυτά αξεσουάρ και οφείλονται στην καθημερινή τους χρήση.

Όσο και αν προσέξεις, είναι δύσκολο να τα γλιτώσεις. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν κάποιες μαγικές και ανέξοδες λύσεις για να απαλύνεις λίγο την φθορά αυτή και να τα διατηρήσεις σαν καινούρια για πολύ καιρό.

Σόδα φαγητού, μουστάρδα σε σκόνη ανακατεμένη με λευκό ξύδι, οδοντόκρεμα (όχι όμως λευκαντική), βερνίκι επίπλων και κερί αυτοκινήτου είναι υλικά που εύκολα έχεις σπίτι σου ή εύκολα μπορείς να βρεις στο εμπόριο, οικονομικά και πολύ αποτελεσματικά.

Η συνταγή είναι απλή. Παίρνεις λίγη ποσότητα από το υλικό της επιλογής σου, το βάζεις πάνω σε ένα καθαρό, υγρό και μαλακό πανάκι και καθαρίζεις με απαλές κινήσεις τους φακούς και τον σκελετό.

Στην συνέχεια ξεπλένεις το αγαπημένο σου ζευγάρι και στεγνώνεις με ένα επίσης μαλακό ύφασμα. Το αποτέλεσμα θα σε εκπλήξει και θα σε ανταμείψει. Πίστεψέ μας.

Πλέον έχεις όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στα χέρια σου για να κάνεις την καλύτερη αγορά για εσένα.

Γνωρίζεις πώς να επιλέξεις σύμφωνα με τις τάσεις της μόδας για να είσαι trendy και όχι ντεμοντέ.

Γνωρίζεις πώς να επιλέξεις για να έχεις την καλύτερη αντηλιακή προστασία και τον υψηλότερο βαθμό απορροφητικότητας.

Γνωρίζεις πώς να φροντίζεις και να καθαρίζεις τα γυαλιά ηλίου σου.

Και τέλος γνωρίζεις κάποιες βασικές λεπτομέρειες για να αποφύγεις τυχόν κακοτοπιές κατά την αγορά τους (γιατί μην ξεχνάμε, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες).

Στα έχουμε καλύψει όλα και μπορείς πλέον να βγεις για ψώνια χωρίς κανέναν ενδοιασμό.

Οπλίσου λοιπόν με όρεξη και διάθεση για να δοκιμάσεις τα πιο μοδάτα σχέδια και brands και να επιλέξεις το κομμάτι ή γιατί όχι τα …κομμάτια που αντιπροσωπεύουν καλύτερα το στυλ και την προσωπικότητά σου.

Καλά ψώνια! Και μην ξεχνάς, τα μάτια σου δεκατέσσερα!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>