Ποια γυαλιά ηλίου είναι καλά; Όλα όσα θέλατε να ξέρετε πριν επισκεφθείτε το κατάστημα οπτικών.
16 Ιουνίου, 2022
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
τ. 231 054 6551 m. 6974644886 Blog
16 Ιουνίου, 2022
Ποια γυαλιά ηλίου είναι καλά;
Ανάμεσα στα άπειρα σχέδια, τα αμέτρητα brands, τα διάφορα χρώματα φακών και υλικών κατασκευής που κατακλύζουν κάθε σεζόν την αγορά, είναι λογικό να δυσκολεύεσαι να διαλέξεις.
Και δεν εννοούμε μόνο από άποψη στυλ ή ποιότητας και αντοχής αλλά κυρίως από άποψη βαθμού προστατευτικότητας έναντι της ηλιακής ακτινοβολίας που προσφέρουν για τα πιο ευαίσθητα όργανα που έχεις πάνω σου, τα μάτια σου.
Σε αυτόν τον αναλυτικό οδηγό θα μάθεις όλα όσα χρειάζεσαι για να μπορείς να διακρίνεις ποια είναι τα κομμάτια εκείνα που ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες σου και να μην πας να ψωνίσεις …”στα τυφλά”.
Ας ξεκινήσουμε όμως από τα βασικά και ας δούμε πρώτα γιατί είναι απαραίτητο να μην βγαίνουμε από το σπίτι μας αυτό το αξεσουάρ.
Μα φυσικά για τον ήλιο, που ειδικά στην Ελλάδα έχουμε την πολυτέλεια να τον απολαμβάνουμε 8-9 μήνες τον χρόνο.
Μαζί με το αντιηλιακό μας, ένα ζευγάρι γυαλιών ηλίου αποτελούν το δίδυμο της ασπίδας αντηλιακής προστασίας.
Ας δούμε όμως γιατί :
Ο ήλιος, το λαμπρότερο σώμα του ουρανού είναι αυτός που μας χαρίζει φως, ενέργεια, ζωή και την δυνατότητα να βλέπουμε τα χρώματα γύρω μας.
Το ηλιακό φως εκτείνεται σε ακτινοβολίες με μήκος κύματος από 400nm (νανομέτρα) έως – περίπου – 700nm.
Αυτό είναι και το ορατό μέρος του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος από το μάτι.
Κάτω από το ορατό φάσμα έχουμε τις υπεριώδεις ακτίνες, με μήκη κύματος μικρότερα από 400 nm.
Οι υπεριώδεις ακτίνες μπορεί να έχουν τρεις μορφές και εξαρτώνται από την περιοχή του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος που καταλαμβάνουν.
Μπορεί λοιπόν να είναι UVA, UVB ή UVC.
Το καλό με την UVC είναι ότι δεν φθάνει καν στην γη γιατί μπλοκάρεται από το όζον που περιβάλει τον πλανήτη μας και έτσι δεν θα μας απασχολήσει ιδιαίτερα στο άρθρο αυτό.
Ένα μέρος της UVB ακτινοβολίας το απορροφά επίσης το στρώμα του όζοντος και έτσι φθάνει στην γη εξασθενημένη. Όχι όμως ακίνδυνη.
Τα μάτια μας απορροφούν ένα μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας.
Η συχνή όμως, διαρκής και χωρίς προστασία, έκθεση των ματιών στον ήλιο μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στα μάτια (πέραν όλων των άλλων βλαβερών επιπτώσεων στο δέρμα μας όπως πχ εγκαύματα, πρόωρη γήρανση του δέρματος, μελανώματα κλπ).
Τα φωτόνια της UVB ακτινοβολίας απορροφούνται σε ένα ποσοστό 2-15% από τον κερατοειδή του ματιού ενώ ο κρυσταλλοειδής φακός υποδέχεται το 40-60% της UVA ακτινοβολίας και ένα μικρό ποσοστό της UVB.
Παρατεταμένη έκθεση οδηγεί σε αυξημένη απορρόφηση και σε δημιουργία καταρράκτη στο μάτι ή άλλες σοβαρές παθήσεις όπως η μειωμένη όραση, ή η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, που βλάπτει τον αμφιβληστροειδή του ματιού.
Η φωτοκερατίτιδα είναι μια άλλη πάθηση που προκαλείται από έγκαυμα του κερατοειδούς χιτώνα.
Συναντάται συχνά στους χειμερινούς σκιέρ οι οποίοι εκτίθενται σε μεγάλα ποσοστά ηλιακής ακτινοβολίας που αντανακλάται στο χιόνι.
Η φωτοφοβία, είναι μια άλλη πάθηση που κάνει υπερβολικά ευαίσθητα τα μάτια στο φως αυξάνοντας έτσι την ανάγκη να καλυφθούν κρατώντας μακριά το ενοχλητικό φως.
Παράλληλα, η χωρίς προστασία έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει ζημιά και στα επικουρικά όργανα του οφθαλμού βλάπτοντας τα βλέφαρα (πχ εμφάνιση καρκίνου στο δέρμα πέριξ των ματιών ή στα βλέφαρα).
Η ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας που φθάνει στην γη επηρεάζεται από μια σειρά παραγόντων όπως είναι οι καιρικές συνθήκες, η συγκέντρωση του όζοντος, το υψόμετρο, ο βαθμός αντανάκλασης του ηλιακού φωτός από τις τριγύρω επιφάνειες και η καθαρότητα της ατμόσφαιρας.
Από την άλλη, παράμετροι όπως οι ώρες που είμαστε κάτω από τον ήλιο, αν φοράμε καπέλο ή όχι, το χρώμα της επιδερμίδας μας, η θέση και το σχήμα των οφθαλμών μας ρυθμίζουν επίσης το πόση ακτινοβολία τελικά θα φθάσει στα μάτια μας.
Για να έχεις λοιπόν πλήρη κάλυψη από τις βλαβερές ηλιακές ακτίνες θα πρέπει να επιλέξεις πρωτίστως γυαλιά που προσφέρουν αντιηλιακή προστασία.
Ποια είναι όμως αυτά;
Κατ’ αρχάς για να μπουν στην κατηγορία της παροχής πλήρους αντιηλιακή προστασίας θα πρέπει να απορροφούν την ηλιακή υπέρυθρη και υπεριώδη ακτινοβολία σε ποσοστά 99%-100% ακόμα και για μήκη κύματος 400nm.
Με τον τρόπο αυτό αφήνουν να φθάσει στο μάτι ένα μικρό ποσοστό μόνο του ορατού φάσματος.
Επιπλέον οι φακοί θα πρέπει να έχουν αυξημένη απορροφητικότητα στο μπλε.
Σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα (ΕΝ 1836, 2005) οι φακοί που λαμβάνουν την πιστοποίηση CE πράγμα που σημαίνει ότι πληρούν τις προδιαγραφές που αναφέραμε, είναι όσοι προσφέρουν διαπερατότητα μικρότερη του 5% για μήκος κύματος 380 nm.
Τα γυαλιά αυτά προστατεύουν από το μήκος κύματος που βλάπτει τα μάτια και κυμαίνεται κοντά στα 400 nm.
Πώς τα ξεχωρίζεις;
Θα πρέπει να φέρουν απαραιτήτως την ένδειξη UV400 protection.
Εναλλακτικά μπορείς να αναζητήσεις την ένδειξη : “οι φακοί τηρούν το πρωτόκολλο ANSI Z80.3".
Ωστόσο, επειδή στο εμπόριο κυκλοφορούν και πολλά κομμάτια με πλαστή πιστοποίηση, το καλύτερο είναι να απευθυνθείς σε ένα κατάστημα οπτικών και να συμβουλευτείς τους εξειδικευμένους επαγγελματίες που θα σου εξασφαλίσουν μια επιλογή που πληροί όλες τις παραπάνω προδιαγραφές.
Τα παιδιά είναι μια ειδική κατηγορία χρηστών και πολλές φορές - δυστυχώς - δεν δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην προστασία των ματιών τους, ενώ αντίθετα προσέχουμε να τους φοράμε καπέλο και αντιηλιακό.
Και όμως, τα παιδικά μάτια είναι σαφώς πολύ πιο ευάλωτα στην υπεριώδη ακτινοβολία, γιατί ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη τους.
H κόρη τους είναι πιο μεγάλη και ο κρυσταλλοειδής φακός πιο διαφανής.
Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι περίπου το 80% της συνολικής υπεριώδους ακτινοβολίας που φθάνει στον άνθρωπο, το δέχεται πριν ακόμα ενηλικιωθεί.
Έτσι λοιπόν, ένα παιδί εκτίθεται στις επικίνδυνες ακτίνες του ηλίου 3 φορές περισσότερο από ότι ένας ενήλικας και 6 φορές περισσότερο μέχρι την ηλικία των 10 ετών σε σχέση με έναν ενήλικα!.
Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι αν έχεις παιδί, είναι απαραίτητο να του αγοράσεις το κατάλληλο γυαλί προστασίας για την ηλικία του και να το εκπαιδεύσεις να το φορά. “Κάλλιον το προλαμβάνειν από το θεραπεύειν”.
Διάλεξε ένα ζευγάρι με βάση τις ανάγκες σου
Και αφού είδαμε το βασικότερο ποιοτικό χαρακτηριστικό που πρέπει να έχει το αξεσουάρ αυτό για να είναι καλό και να αξίζει τα χρήματα που θα ξοδέψεις, ας δούμε τώρα ποια είναι τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει για να καλύψει καλύτερα τις ανάγκες σου.
Το χρώμα καθορίζει τον βαθμό αντίληψης της αντίθεσης των αντικειμένων και της διαφοροποίησης των χρωμάτων τους, που βλέπεις μέσα από τους φακούς.
Κάποιες αποχρώσεις μπορεί να μειώνουν την ευκρίνεια των χρωμάτων ενώ άλλες να αυξάνουν την αντίθεση των αντικειμένου τριγύρω σου.
Στο σημείο αυτό πρέπει να διαψεύσουμε έναν μύθο που έχει επικρατήσει και υποστηρίζει ότι το σκούρο χρώμα φακών παρέχει μεγαλύτερη προστασία από τον ηλιακή ακτινοβολία.
Δεν ισχύει κάτι τέτοιο και καλό είναι να μην σε ξεγελούν οι σκούροι φακοί.
Ας δούμε όμως αναλυτικά τις αποχρώσεις των φακών, τις ιδιότητες τους και την καταλληλότητα τους:
Γκρι: ελαττώνουν την δύναμη του φωτός, χωρίς όμως να αλλοιώνουν την αντίθεση ή την ευκρίνεια των χρωμάτων. Ασφαλής επιλογή για καθημερινή χρήση και οδήγηση.
Καφέ: αυξάνουν την αντίθεση και την οπτική οξύτητα μέσα από το φιλτράρισμα κάποιων μπλε αποχρώσεων. Θεωρούνται καλή επιλογή για το κυνήγι ημέρας όπως επίσης και για τα χειμερινά σπορ στο χιόνι και την οδήγηση.
Πράσινοι/Μπλε: καλυτερεύουν την αντίθεση μεταξύ κίτρινων αντικειμένων όπως πχ μιας μπάλας του τέννις (άρα αν παίζεις τέννις είναι το ιδανικό χρώμα για σένα).
Πορτοκαλί/Κίτρινοι: βελτιώνουν αισθητά την αντίθεση και προτιμώνται κυρίως από τους κυνηγούς και ειδικά αυτούς που ….πιάνουν πουλιά στον αέρα.
Ωστόσο, καλό είναι να τους αποφεύγεις όταν οδηγείς γιατί αλλοιώνουν τα χρώματα. Δεν θέλεις επουδενί να στέκεσαι μπροστά στο φανάρι και να μην ξεχωρίζεις αν ανάβει το κόκκινο ή το πορτοκαλί…!
Κόκκινοι/Πορτοκαλί: είναι καλή λύση για ημέρες με συννεφιά ή όταν επιδίδεσαι πχ στο χειμερινό σκι.
Μωβ/Βιολετί/Ροζ: θεωρούνται εξίσου καλά για τους θηρευτές που αναζητούν καφέ θηράματα στον πράσινο φόντο της φύσης.
Χάλκινοι: προτιμώνται για την διάκριση λευκών αντικείμενων σε μπλε ή πράσινο φόντο. Αν πχ παίζεις γκόλφ τότε σου ταιριάζουν γάντι.
Να διαψεύσουμε επίσης εδώ έναν άλλο μύθο που ακούγεται συχνά και ισχυρίζεται ότι είναι καλύτερα να μην φοράς καθόλου γυαλιά από το να φοράς ένα ζευγάρι αμφιβόλου προέλευσης.
Ποιο το σκεπτικό του;
Ότι ένα σκούρο γυαλί διαστέλλει την κόρη του οφθαλμού αυξάνοντας έτσι το φως που εισέρχεται στο μάτι. Λάθος.
Αν η μυδρίαση προκαλεί αύξηση διαμέτρου της κόρης τότε η αύξηση της ποσότητας του φωτός που διέρχεται στον οφθαλμό αυξάνεται.
Όταν λοιπόν κυκλοφορείς χωρίς γυαλιά τότε όλη η ακτινοβολία περνάει στο μάτι.
Άρα ακόμα και ένας διάφανος φακός παρέχει έναν βαθμό προστασίας που μπορεί να φθάσει και στο 60% αν μιλάμε για μήκος κύματος 380nm ή ακόμα και στο 100% αν μιλάμε για μήκος κύματος <350nm.
Άρα η δικαιολογία αυτή περί μη χρήσης γυαλιών ηλίου δεν ευσταθεί!
Και αφού είδαμε το χρώμα των φακών, ας περάσουμε σε ένα άλλο ποιοτικό χαρακτηριστικό των γυαλιών σκίασης: την διαπερατότητα του φακού.
Τι σημαίνει όμως διαπερατότητα;
Το πόσο σκουρόχρωμος ή ανοιχτόχρωμος είναι ο φακός και άρα το πόσο φως επιτρέπει να περνά στους οφθαλμούς σου.
Προσοχή : Αυτό όμως δεν έχει να κάνει καθόλου με τα επίπεδα αντιηλιακής προστασίας που προσφέρει.
Όπως είδαμε και προηγουμένως ο σκούρος φακός δεν σημαίνει απαραίτητα και αντιηλιακή προστασία. Μην τα συγχέεις αυτά τα δυο.
Οι κατηγορίες διαπερατότητας είναι 4 στο σύνολο. Στο πίνακα που ακολουθεί εμφανίζεται η κάθε κατηγορία με τον βαθμό διαπερατότητας και αντίστοιχα η χρήση για την οποία θεωρούνται κατάλληλοι. Συμβουλέψου τον πριν βγεις για ψώνια.
Κατηγορία | Διαπερατότητα | Χρήση |
0 | 80 – 100% | Κατάλληλοι για χρήση τη νύχτα |
1 | 43 – 80% | Ιδανικοί για χρήση με περιορισμένη ηλιοφάνεια (συννεφιά) |
2 | 18 – 43% | Ιδανικοί για χρήση κατά τη διάρκεια της ημέρας και σε συνθήκες ελαφριάς συννεφιάς. Κατάλληλοι για οδήγηση |
3 | 8 -18% | Κατάλληλοι για έντονη ηλιοφάνεια και οδήγηση, με υψηλό βαθμός προστασίας |
4 | 3 – 8% | Ιδανικοί για χρήση σε ακραίες συνθήκες και μεγάλο υψόμετρο, υψηλής προστασίας. Αντενδείκνυνται για οδήγηση |
Για την χώρα μας και τις καιρικές που συνήθως επικρατούν σου προτείνουμε για καθημερινή χρήση την κατηγορία 3, που έχει διαπερατότητα μεταξύ 8-18% και σκοτεινό φίλτρο.
Σε ένα γυαλί έχουμε τον φακό του και τον σκελετό του. Θα πρέπει να επιλέξεις καλή ποιότητα και τα δυο μέρη. Εμείς εδώ θα σου ανοίξουμε τα μάτια …
Κρύσταλλο: Είναι ανθεκτικό στα γδαρσίματα, με πολύ καλή παροχή ευκρίνειας.
Το αρνητικό είναι ότι είναι εύθραυστο υλικό (γίνονται σμπαράλια αν σπάσουν πράγμα άκρως επικίνδυνο για το μάτι) και επίσης έχουν αρκετό βάρος.
Πολυκαρμπονικά – Πολυανθρακικά: Πρόκειται για φακούς μεγάλης αντοχής και υψηλής διαύγειας με μικρή όμως ανοχή στις γρατσουνιές. Οικονομική λύση ωστόσο.
ΝΧΤ πολυερεθάνης: Εδώ έχουμε ένα πανάλαφρο αλλά εξαιρετικά ανθεκτικό υλικό που επιπλέον προσφέρει υψηλή ευκρίνεια. Το ντεσού του; Η τιμή του. Είναι αρκετή υψηλή σε σχέση με τα υλικά - ανταγωνιστές του.
Οργανικά: Πρόκειται για τζάμια ανθεκτικά στο σπάσιμο και με δυνατότητα να παραχθούν σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων. Ωστόσο δεν προσφέρουν υψηλή ευκρίνεια και διαύγεια.
Ακρυλικά. Αρκετά φθηνή επιλογή αλλά επίσης λιγότερο ανθεκτική.
Φωτοχρωμικοί (photochromic lenses):
Πρόκειται για μια ειδική κατηγορία φακών που έχουν την μοναδική ιδιότητα να εναλλάσσουν τον βαθμό της σκουρότητας ανάλογα με την ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας.
Προτιμώνται κυρίως από άτομα με διαθλαστικές ανωμαλίες που κάνουν χρήση διορθωτικών γυαλιών οράσεως.
Αν ανήκεις σε αυτήν την κατηγορία χρηστών πετυχαίνεις 2 σε 1, καθώς διαχειρίζεσαι και το πρόβλημα της όρασης σου και προστατεύεις τα μάτια σου από τον ήλιο. Ωστόσο, αν οδηγείς δε στους συστήνουμε.
Διαβαθμισμένης σκουρότητας (degrade lenses):
Πρόκειται για φακούς που είναι πιο σκούροι στο επάνω μέρος και σταδιακά πιο ανοιχτόχρωμοι στο κάτω μέρος.
Είναι καλή επιλογή αν οδηγείς πολλές ώρες γιατί είναι ξεκούραστοι για το μάτι τόσο για τον δρόμο όσο και για το εσωτερικό του αυτοκινήτου.
Σε αντίθεση, θα σε ενοχλούν στην έντονη ηλιοφάνεια.
Οπότε η χρήση τους ενδείκνυται για απογευματινές ώρες το καλοκαίρι, ή για συνθήκες μειωμένης ηλιοφάνειας τον χειμώνα, δεδομένου ότι η υπεριώδης ακτινοβολία είναι παρούσα ακόμα και σε συννεφιασμένες ημέρες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Πολωτικά (polarized): Εδώ έχουμε μια τεχνολογία που μπαίνει ως επίστρωση πάνω στα τζάμια - ένα πολύ λεπτό φιλμ - και αυξάνει τον βαθμό ευκρίνειας στα αντικείμενα που αντανακλούν το φως.
Με αυτούς τους φακούς θα μπορείς άνετα να διακρίνεις πχ ένα φουσκωτό στα ανοικτά της θάλασσας παρά το γεγονός ότι ο ήλιος θα σκάει πάνω της εκτυφλωτικός.
Το έξτρα αυτό φίλτρο σβήνει τυχόν αντανακλάσεις και μειώνει την ¨τύφλωση” από τον ήλιο, προσφέροντας τόσο προστασία όσο και πεντακάθαρη όραση.
Επίσης, είναι ιδανικά αν οδηγείς (σε προστατεύουν από την αντανάκλαση σε βρεγμένο ή χιονισμένο δρόμο ή τις γυάλινες βιτρίνες των καταστημάτων εντός πόλης).
Το μειονέκτημά τους είναι ότι θα σε δυσκολέψουν όταν κοιτάς το κινητό, το τάμπλετ ή την οθόνη του GPS στο ταμπλό του αυτοκινήτου σου..
Καθρέπτες: Είναι οι φακοί που μοιάζουν με καθρέπτες στο εξωτερικό τους και δεν φαίνεται απ’ έξω καθόλου το εσωτερικό τους και τα μάτια σου κατ’ επέκταση.
Καλό είναι να τους αποφεύγεις όταν οδηγείς γιατί μειώνουν τις αντιθέσεις και άρα την αντιληπτική σου ικανότητα στον δρόμο.
Γενικά καλό είναι να προτιμήσεις υλικά με αντοχή σε γρατσουνιές και ιδρώτα. Ας δούμε τι υπάρχει:
Κοκάλινοι: Κλασική, σταθερή αξία, αντοχής και διάρκειας. Βγαίνουν σε μεγάλη χρωματική παλέτα και μπορούν να συνδυαστούν με άλλα υλικά όπως μέταλλο κλπ.
Ξύλινοι: Τάση που έχει εμφανιστεί τελευταία. Οικολογικό προϊόν για ιδιαίτερο στυλ. Φιλικό προς το δέρμα και αντοχής.
Όμως δύσκολα θα βρεις χρωματική παλέτα εδώ.
Μεταλλικοί: Πλαισιώνουν στην πλειοψηφία τους τα γυαλιά αεροπόρου (aviator) και μπορεί να είναι χρυσαφί ή ασημί ή να φέρουν χρωματική επένδυση. Ανθεκτικοί και διακριτικοί, δεν έχουν ιδιαίτερο βάρος ενώ δεν οξειδώνονται από τον ιδρώτα.
Extra tip: Προτίμησε ελαφριούς σε βάρος σκελετούς αν είσαι όλη μέρα στον ήλιο, λεπτούς αν οδηγείς ώρες (για να μην περιορίζουν στα πλαϊνά το οπτικό σου πεδίο) και ρύθμισε καλά τα “μαξιλαράκια” της μύτης για να είναι σταθερά και να μην γλιστρούν.
Είναι πολύ βασικό το κομμάτι που θα επιλέξεις να εφαρμόζει καλά στο πρόσωπο σου.
Δυο τρία πράγματα που πρέπει να προσέξεις είναι ότι:
α) οι φακοί θα πρέπει να εκτείνονται και στην γύρω από τα μάτια περιοχή προστατεύοντας έτσι μεγαλύτερη επιφάνεια,
β) να ακουμπούν στα ζυγωματικά,
γ) να στέκονται καλά στο ύψος της μύτης και των αυτιών και
δ) οι φακοί να απέχουν αρκετά από τις βλεφαρίδες για να κινούνται ελεύθερα χωρίς να τους ακουμπούν όχι όμως πολύ από τα φρύδια για να μην αφήνουν κενό στο πάνω μέρος που να επιτρέπει στο φως να περνά στα μάτια.
Φροντίδα και συντήρηση
Ακόμα και ένα ακριβό ζευγάρι αν δεν το φροντίζεις όσο το χρησιμοποιείς, δεν θα διαρκέσει πολύ. Η σωστή φροντίδα και συντήρηση του είναι πολύ βασική. Σου δίνουμε λοιπόν κάποια tips για να μπορείς να τα χαίρεσαι για καιρό!
Φροντίδα και συντήρηση
Κατ’ αρχάς επαναλαμβάνουμε ότι επιλέγεις με βάση τις ανάγκες σου.
Καλή η μόδα δεν λέμε αλλά αυτό που μετράει είναι η χρήση και ο σκοπός που καλύπτουν, οι καιρικές συνθήκες και η γεωγραφική θέση της περιοχής που ζεις. Λάβε τα καλά υπ’ όψιν σου.
Πρόσεξε η σύστασή τους να είναι ομοιογενής, χωρίς ξένα σώματα στο εσωτερικό της μάζας του υλικού.
Απευθύνσου σε επαγγελματίες και σε εξειδικευμένα καταστήματα οπτικών.
Δεν τα πιάνεις αν δεν είναι καθαρά τα χέρια σου και απαλλαγμένα από τυχόν σκόνες, λάδια, άμμο κλπ
Χρησιμοποιείς νερό και σαπούνι και τα στεγνώνεις με ένα απαλό πανί.
Για τον καθημερινό καθαρισμό τους χρησιμοποιείς το ειδικό πανάκι που υπάρχει στην θήκη τους και μπορείς επίσης να αγοράσεις κάποιο από τα ειδικά σπρέι που έχουν καλύτερο ακόμη αποτέλεσμα.
Καθαρίζεις προσεκτικά τα "μαξιλαράκια" του σκελετού στην μύτη, γιατί εκεί μαζεύεται σκόνη και πολλοί μικροοργανισμοί.
Μην τα σκουπίζεις με άγρια υφάσματα γιατί μπορεί να τους προκαλέσεις γρατσουνιές (έχουμε και γι αυτό λύση παρακάτω).
Μην τα βάζεις στο κεφάλι σου γιατί η φόρμα τους ανοίγει και μετά δεν κάνουν καλή εφαρμογή στο πρόσωπο σου.
Το βράδυ και γενικά όταν δεν τα χρησιμοποιείς, φύλαξε τα στην θήκη τους, η οποία ιδανικά πρέπει να είναι σκληρή για να τα προστατεύει καλύτερα.
Όταν τα ακουμπάς κάπου προσωρινά, πρόσεχε η πλευρά των φακών να είναι από πάνω.
Παρ’ ότι είναι φτιαγμένα για την ηλιακή ακτινοβολία φρόντισε να μην τα εκθέτεις σε μέρη με υψηλές θερμοκρασίες γιατί τόσο ο σκελετός όσο και το τζάμι μπορεί να αλλοιωθεί (πχ παρμπρίζ αυτοκινήτου, κοντά σε τζάκι).
Σε περίπτωση που βραχούν από θαλασσινό νερό ξέπλυνε τα με καθαρό νερό και στέγνωσε με μαλακό ύφασμα.
Όσο βέβαια και αν προσέξεις δύσκολα θα γλιτώσεις από τις γρατσουνιές στους φακούς και τον σκελετό τους.
Ωστόσο, μην απογοητεύεσαι γιατί υπάρχουν τρόποι που μπορούν να απαλύνουν την ζημιά και να μην χρειαστεί να τα κρύψεις στο ντουλάπι.
Σε ένα απαλό πανί βάζεις μια μικρή ποσότητα βερνίκι επίπλων και περνάς την εξωτερική επιφάνεια των φακών σου.
Οι καθοριστικές και γυαλιστικές του ιδιότητες θα ανταμείψουν τα γυαλιά σου.
Είναι ευεργετική και για τις γρατσουνιές εκτός από τα δόντια σου. Βάζοντας λίγη σε ένα νωπό πανάκι και περνώντας την επιφάνεια των φακών θα δεις την διαφορά.
Μην επιλέξεις λευκαντική όμως και ξέπλυνε με κρύο νερό μετά την εφαρμογή.
Αυτός ο συνδυασμός θα σε αφήσει άφωνο.
Πέρασε το μείγμα με ένα βαμβάκι πάνω στα γυαλιά και ξέπλυνε καλά. Όχι μόνο θα δεις τους λεκέδες να εξαφανίζονται αλλά και θα προσθέσεις και λάμψη στους φακούς σου.
Είναι μαγική για τους λεκέδες! Σε νερό που έχεις ρίξει ένα κουταλάκι μαγειρικής σόδας βουτά ένα καθαρό πανί και περνάς την επιφάνεια των γυαλιών.
Ξεβγάζεις με κρύο νερό και στεγνώνεις με καθαρό ύφασμα.
Πιο επαναστατική λύση αλλά αποτελεσματική για τις μικρογρατζουνιές. Βάζεις λίγο κερί στους φακούς και σκουπίζεις με απαλές κινήσεις χρησιμοποιώντας ένα καθαρό και μαλακό ύφασμα.
Πλέον, πιστεύουμε ότι έχεις γίνει σοφότερος στο θέμα των γυαλιών ηλίου μέσα από τον οδηγό αυτό και έχεις διαμορφώσει σαφή πια άποψη ως προς το ποια γυαλιά ηλίου είναι καλά.
Κυρίως θέλουμε να πιστεύουμε ότι έχεις κατανοήσει ότι δεν πρόκειται για μια αγορά που πρέπει να κάνεις …ελαφρά τη καρδία.
Αντιθέτως, πρέπει να δώσεις την δέουσα προσοχή στο κομμάτι που θα επιλέξεις προκειμένου και να σε προστατευτεί αποτελεσματικά από τον ήλιο αλλά και να είναι το κατάλληλο για την χρήση που το θέλεις.
Το στυλ και οι τάσεις της μόδας ακολουθούν.
Άλλωστε η αγορά είναι γεμάτη από σχέδια και στυλ που άνετα θα ταιριάξουν στο στυλ και την προσωπικότητα σου.
Εμείς απλά θα σου ευχηθούμε καλές αγορές! Και θυμήσου : τα γυαλιά και …τα μάτια σου!