.st0{fill:#FFFFFF;}

Ποια γυαλιά ηλίου μου ταιριάζουν; Ένας αναλυτικός οδηγός για να βρείτε το ιδανικό ζευγάρι για σας! 

 2 Ιουνίου, 2023

Ποια γυαλιά ηλίου μου ταιριάζουν; Ιδού η απορία…!

Ο υδράργυρος σιγά σιγά ανεβαίνει και το καλοκαίρι αρχίζει πια για τα καλά να μπαίνει στην ζωή μας. 

Εκτός όμως από το μαγιώ και την πετσέτα θαλάσσής σας, αυτό που σίγουρα θα χρειαστείτε είναι ένα καλό ζευγάρι γυαλιών ηλίου ιδανικό για το σχήμα του προσώπου σας. 

Ωστόσο, είναι απαραίτητο να μπορεί να σας προστατεύσει από τις βλαβερές ακτίνες του ηλίου. 

Κακά τα ψέματα, πέρα από θέμα στυλ – και θα δούμε πιο κάτω ποια είναι η ιδανική στιλιστική επιλογή για το δικό σας πρόσωπό – ένα ζευγάρι γυαλιών πρέπει πρωτίστως να προσφέρει αντιηλιακή προστασία.

Ας μάθουμε όμως γιατί.


Η ηλιακή ακτινοβολία βλάπτει


Ο ήλιος πέρα από ωφέλιμος, (δεν λέγεται άλλωστε τυχαία ζωοδότης) ακτινοβολεί και υπεριώδεις UV ακτίνες. 

Οι ακτίνες αυτές συνιστούν ένα είδος ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που η επιστημονική κοινότητα έχει χρόνια τώρα αποδείξει ότι είναι υπεύθυνη για την πρόκληση κοκκινίλων, εγκαυμάτων ή ακόμα και μελανωμάτων στο δέρμα. 

Όσον αφορά στα μάτια, η UV ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει από έγκαυμα μέχρι καταρράκτη ή στην χειρότερη καρκίνο. 

Πριν λοιπόν επιλέξουμε ένα καινούριο ζευγάρι γυαλιών ηλίου θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι απορροφά αποτελεσματικά την βλαπτική ηλιακή ακτινοβολία.


Γυαλιά με αντιηλιακή προστασία


Ένα ποιοτικό γυαλί θα πρέπει να απορροφά και να εξουδετερώνει το 99% και το 95% τουλάχιστον των ακτίνων UVB και UVA αντίστοιχα. 

Η απορρόφηση των βλαβερών αυτών ηλιακών ακτίνων, εμποδίζει το «κακό» φως να φθάσει στο μάτι σας και να του προξενήσει βλάβη. 

Οι polarized φακοί, αποτελούν μια καλή ασπίδα προστασίας που ελαττώνει την αντηλιά μειώνοντας ή μπλοκάροντας το φως.

Πριν την οποιαδήποτε αγορά σας λοιπόν, ρωτήστε τον ειδικό αν το ζευγάρι που σας …«γυάλισε» στην βιτρίνα έχει την ανάλογη πιστοποίηση. Αν όχι, αφήστε το καλύτερα…


Επιλέγοντας το γυαλί που σας ταιριάζει


Έχοντας λοιπόν στον νου σας όσα διαβάσατε για το καλό των ματιών σας, μπορείτε τώρα να επιλέξετε το σωστό ζευγάρι για εσάς. Όμως και εδώ δεν πρέπει να πάτε με … «κλειστά» μάτια.

Υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθήσετε και οι οποίοι αφορούν στο σχήμα του προσώπου σας.


Το σχήμα του προσώπου σας «κλειδί» για την επιλογή


Στην αγορά υπάρχουν άπειρα σχέδια αλλά για να είστε σίγουροι ότι θα επιλέξετε αυτό που ταιριάζει καλύτερα στο δικό σας μοναδικό πρόσωπο θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας το σχήμα του :

Aν είναι δηλαδή οβάλ, στρογγυλό, τετράγωνο ή σε σχήμα καρδιάς. 

Αυτοί είναι οι βασικότεροι τύποι προσώπου εκτός εάν ανήκετε στις πιο σπάνιες κατηγορίες και έχετε σχήμα τριγωνικό, μακρόστενο ή τύπου διαμάντι.

Μην ανησυχείτε όμως γιατί υπάρχουν και για εσάς λύσεις. Για αυτό συνεχίστε να διαβάζετε αυτό το άρθρο και δεν θα χάσετε.


Βρείτε το σχήμα το προσώπου σας


Είναι πιθανόν να νομίζετε ότι ξέρετε ποιο είναι το σχήμα του προσώπου σας.

Εμείς όμως εδώ σας προτείνουμε έναν εύκολο τρόπο για να το εξακριβώσετε (στην περίπτωση που δεν το γνωρίζετε) ή για να το επιβεβαιώσετε (στην περίπτωση που ήδη το ξέρετε). 

Είναι το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνετε πριν επισκεφθείτε το κατάστημα οπτικών, και αποτελείται από 3 απλές κινήσεις:


1η κίνηση : Πιάστε κατ’ αρχάς τα μαλλιά σας πίσω για να είναι ελεύθερο το πρόσωπό σας. Σε φωτισμένο χώρο, πλησιάστε το κεφάλι σας μπροστά σε έναν καθρέπτη και κοιταχτείτε. Αποφύγετε τις εκφράσεις (χαμόγελα, γκριμάτσες κλπ). Να είστε χαλαροί. Το ζητούμενο είναι να μπορείτε να δείτε καθαρά το περίγραμμα του προσώπου και τις γωνίες που σχηματίζει.


2η κίνηση : Σχεδιάστε στον καθρέπτη το περίγραμμα του προσώπου σας που αντανακλάται. Χρησιμοποιείστε έναν μαρκαδόρο, μια κιμωλία, ένα σαπούνι ή ακόμα και ένα κραγιόν! 


Tip : Αν ανήκετε βέβαια στην κατηγορία των tech freaks τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κινητό σας και να κάνετε μια αντίστοιχη διαδικασία μέσω κάποιας σχετικής εφαρμογής που έχετε κατεβάσει. Υπάρχουν άπειρες στο app store.


3η κίνηση : Et voila, έχετε μπροστά σας το σχήμα σας. Τώρα μπορείτε να συγκρίνετε με τις παρακάτω εικόνες και να βρείτε σε ποια κατηγορία ανήκετε.


Έχετε υπ’ όψιν σας, ότι ένα στρογγυλό πρόσωπο μοιάζει πιο πολύ με κύκλο, σε σχέση με ένα οβάλ που είναι λίγο πιο μακρόστενο. Σαν αυγό, ένα πράγμα. 

Το τετράγωνο έχει πιο ευρείες γωνίες, ενώ αν το μέτωπο υπερτερεί σε φάρδος από το πηγούνι τότε ανήκετε στην κατηγορία με σχήμα καρδιάς.

Αφού λοιπόν, κάνατε τις 3 αυτές κινήσεις, έφθασε η ώρα να ανακαλύψετε ποιο είναι το γυαλί που ταιριάζει καλύτερα στο πρόσωπό σας και φυσικά στο προσωπικό σας στυλ.


Σχήμα προσώπου και ιδανικό γυαλί ηλίου


Ο πιο καθοριστικός παράγοντας για την επιλογή αυτή είναι η μορφή που έχει η όψη σας. 

Παρακάτω θα βρείτε κατατοπιστικές οδηγίες για κάθε κατηγορία περιγράμματος από τις 4 πιο βασικές και συνηθισμένες μέχρι τις πιο σπάνιες. Ας τις δούμε αναλυτικά:    


Οβάλ


Στην ωοειδή όψη το μάκρος υπερτερεί του φάρδους, ενώ το μέτωπο είναι πιο φαρδύ από το σαγόνι. Τα χαρακτηριστικά γενικά είναι πιο ήπια και ίσια, με απαλές, σβηστές καμπύλες.

Τα ζυγωματικά είναι περισσότερο έντονα και οριοθετούν το μήκος του προσώπου.

 Αποτελεί την πιο κοινή και συνήθη μορφή και στην ουσία τον τέλειο «φόντο» πάνω στον οποίο μπορούν να «καθίσουν» σχεδόν όλα τα σχέδια γυαλιών. 

Δικαίως λοιπόν θεωρείστε τυχεροί αν έχετε αυτό το σχήμα και μπορείτε να επιλέξετε μέσα από μια ευρύτατη γκάμα σχεδίων και χρωμάτων φακών και σκελετών.

Εμείς εδώ σας προτείνουμε τα επικρατέστερα.

Γενικά καλό είναι να στραφείτε σε μεγάλους σκελετούς γιατί έτσι θα τονίσετε περισσότερο τα ζυγωματικά σας αναδεικνύοντας τις τέλειες αναλογίες της όψης σας.

Ιδανικά θα πρέπει να καλύπτουν την γραμμή των φρυδιών σας και τα μάγουλά σας.

 Γενικά, να θυμάστε ότι στα οβάλ πρόσωπα δεν ταιριάζουν ούτε τα πολύ μεγάλα ούτε τα πολύ μικρά γυαλιά. Μέτρον άριστον δηλαδή. 

Διαλέξτε κομμάτια που θα είναι όσο περίπου το φαρδύ μέρος της όψης σας ή λίγο μεγαλύτερο από αυτό. Όχι όμως που να το ξεπερνά πολύ. Τα έντονα σχέδια είναι επίσης μια καλή λύση για εσάς.


Τι να προτιμήσετε;


Σύμφωνα με αυτά που είπαμε από τους τύπους σχεδίων που κυκλοφορούν στο εμπόριο στην κατάταξη προηγούνται για εσάς τα γυαλιά :

  • Αεροπόρου (aviator) με τον χαρακτηριστικό μεταλλικό σκελετό. Τα τελευταία χρόνια έχουν επανέλθει δυναμικά στην μόδα σε διάφορες αποχρώσεις φακών και σκελετών.
  • Τετράγωνα με ρετρό αναφορές. Θυμίζουν κάτι από παλιά.
  • Oversized. Με μέτρο όμως. Μην το παρακάνετε. Κατά προτίμηση στρογγυλά.
  • Πεταλούδα (Butterflies). Πρόκειται για τους σκελετούς με εξωτερικές καμπύλες γωνίες. Αν επιλέξετε δε σκελετό σε έντονο χρώμα θα δημιουργήσετε ένα εκκεντρικό look.
  • Cateyes. Στα σχέδια αυτά οι σκελετοί βγαίνουν με έντονες εξωτερικές γωνίες, δημιουργώντας το εφέ του γατίσιου ματιού.


Τι να αποφύγετε;


Αφήστε καλύτερα στην άκρη σχέδια :

  • Με μικρούς ωοειδείς σκελετούς
  • Με μικρούς και στενούς σκελετούς
  • Με ορθογώνιους σκελετούς

Οι επιλογές αυτές δεν κολακεύουν την οβάλ όψη και δεν αναδεικνύουν τα χαρακτηριστικά σας.


Στρογγυλό


Στον τύπο αυτόν συναντάμε μεγάλα μάγουλα και απαλές ή καθόλου γωνίες ενώ πηγούνι και μέτωπο έχουν αρμονικό και πανομοιότυπο μέγεθος. Το μάκρος και το πλάτος είναι ίσα.

Το πηγούνι είναι εξίσου στρογγυλεμένο. Συνήθως τα πρόσωπα αυτά έχουν νεανικά στοιχεία και στην πλειοψηφία τους δείχνουν «γεμάτα».

Το αποτέλεσμα που θέλουμε να πετύχουμε εδώ είναι δημιουργήσουμε αντίθεση μεταξύ προσώπου και γυαλιών, οπότε καλό είναι να στραφείτε σε επιλογές με αιχμηρές και έντονες γωνίες και γεωμετρικά σχέδια. 

Τα χρώματα μπορεί να είναι παλ ή και έντονα για πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Επίσης προτείνεται ο σκούρος σκελετός και οι φακοί που είναι μεγαλύτεροι σε πλάτος απ’ ότι σε ύψος.

Οι δε λεπτότεροι σκελετοί τείνουν να  προσθέτουν μήκος στα στρογγυλεμένα πρόσωπα.


Τι να προτιμήσετε;


Σύμφωνα λοιπόν με όσα είπαμε, ιδανικές επιλογές για εσάς θεωρούνται σχέδια :

  • Τετράγωνα. Δημιουργούν εξαιρετική αντίθεση με την στρογγυλή όψη.
  • Oversized. Και πάλι με μέτρο. Και προσανατολισμένα σε αυστηρά γεωμετρικά σχέδια.
  • Cateyes. Τα «γατίσια» κομμάτια με τις έντονες εξωτερικές γωνίες προκαλούν ένα στυλάτο contrast.
  • Σκελετοί σε ορθογώνιο και παραλληλόγραμμο σχήμα. Οι σκελετοί αυτοί έρχονται σε αντίθεση με την στρογγυλάδα της όψης και την κάνουν να δείχνει λίγο πιο μακρόστενη και λιγότερο «γεμάτη». Κατά έναν τρόπο «σπάει» η δομή του στρογγυλού σχήματος του προσώπου.
  • Πεταλούδα (Butterflies). Πρόκειται για τους σκελετούς με εξωτερικές καμπύλες γωνίες όπως είδαμε. Παιχνιδιάρικο αποτέλεσμα, πεταλουδένιο.
  • Δίχρωμα. Εδώ έχουμε σκελετούς με χρώμα διαφορετικό ή διαφορετικό υλικό στο σημείο που ακουμπούν το κόκαλο της μύτης. Η επιλογή αυτή θα κάνει τα μάτια σας να φαίνονται μεγαλύτερα.


Τι να αποφύγετε;


Πείτε καλύτερα όχι σε σχέδια :

  • Rounds (στρογγυλά). Οι μικρού μεγέθους και με στρογγυλό περίγραμμα σκελετοί θα κατεβάζουν αντί να αναδείξουν την όψη σας.
  • Αεροπόρου (Aviator). Τα δημοφιλή Top Gun γυαλιά με τις έντονες εξωτερικές καμπύλες και τον μεταλλικό σκελετό δεν προτείνονται για την περίπτωσή σας.

Γενικά τα σχέδια αυτά θα «χαθούν» πάνω σας, και δεν το θέλετε. Πείτε λοιπόν ένα ηχηρό «όχι».


Καρδιά


Στο σχήμα αυτό, με την ιδιαίτερη ονομασία, ανήκουν πρόσωπα που φέρουν μέτωπο πιο μεγάλο, αλλά μικρό, καλά σχηματισμένο πηγούνι και στενό σαγόνι. 

Είναι σαν να βλέπουμε στην ουσία ένα ανάποδο τρίγωνο, καθώς από το πιο φαρδύ μέτωπο και τους κροτάφους το περίγραμμα στενεύει όπως κατεβαίνουμε προς το πηγούνι. 

Έχουν έντονα ζυγωματικά και γωνίες και συνήθως το μήκος του προσώπου είναι πιο μεγάλο από το φάρδος του.

Συγκαταλέγεται και αυτό – όπως το οβάλ – στις προνομιούχες όψεις καθώς δίνει έναν καλό καμβά για να υποδεχτεί την πλειοψηφία των γυαλιών που κυκλοφορούν στην αγορά.

Ο στόχος εδώ είναι να ισορροπήσουμε την συμμετρία της όψης δημιουργώντας αρμονία μεταξύ του πάνω και κάτω μέρους του προσώπου.

Για τον λόγο αυτό δεν διαλέγουμε μεγάλα σε μέγεθος γυαλιά γιατί μεγαλώνουν ακόμη περισσότερο την περιοχή του μετώπου. 

Αντίθετα, δίνουμε προτεραιότητα σε κομμάτια που εξομαλύνουν την όψη, επιλέγοντας σχέδια που είναι φαρδύτερα από το μέτωπο και έχουν λεπτότερο κόκαλο στην μύτη. 

Τα στυλ με μεγαλύτερο τελείωμα από την κορυφή είναι επίσης μια καλή λύση για εσάς, η οποία θα απαλύνει την διαφορά μεγέθους στην άνω και κάτω πλευρά.

Οι ζωηρές αποχρώσεις μπορούν να δώσουν έμφαση στην περιοχή των ματιών, όπως επίσης και οι σκελετοί με πάχος.


Τι να προτιμήσετε;


Σας προσφέρουμε μια πλούσια γκάμα επιλογών. Ίσως δεν μπορέσετε να αντισταθείτε και αγοράσετε και ένα εφεδρικό κομμάτι!

  • Cateyes. Τα γνωστά μας «γατίσια» με τις αιχμηρές εξωτερικές γωνίες του σκελετού για ακόμη μια φορά. Ιδανική επιλογή και για τα πρόσωπα με σχήμα καρδιάς. Δημιουργούν αντίθεση.
  • Αεροπόρου (Aviators). Και εδώ πρωταγωνιστούν. Με ιδιαίτερη έμφαση σε όσα έχουν πιο έντονη την μορφή φακού σταγόνας.
  • Wayfarers. Είναι το σχέδιο εκείνο που βγαίνει σε ορθογώνιο περίγραμμα με γωνίες.
  • Τετράγωνα retro. Τα είδαμε και προηγουμένως. Για αποτέλεσμα με έντονο contrast και retro αναμνήσεις.
  • Browline/Semi-rimless. Πρόκειται για τα σχέδια εκείνα που ο σκελετός τους είναι πιο έντονος στην ιδεατή γραμμή των φρυδιών. Εξ ού άλλωστε και το όνομά τους.
  • Λεπτεπίλεπτα. Για την επίτευξη καλύτερης συμμετρίας τα σχέδια με λεπτό κόκαλο στα πλαϊνά είναι μια εξίσου καλή λύση.
  • Αθλητικά. Ιδανικά αν είστε σπορ τύπος. Αν όχι, περιορίζουν λίγο το στυλιστικό αποτέλεσμα και δεν είναι για όλες τις ώρες. Παρά ταύτα κρατήστε τα στα υπ΄όψιν.
  • Χωρίς σκελετό. Ναι, πιο δυσεύρετη επιλογή αλλά εξίσου ταιριαστή.


Τι να αποφύγετε : 


Προσπεράστε τα εξής σχέδια καλύτερα. Δεν θα σας λείψουν πιστέψτε μας :

  • Στρογγυλά και μικρού μεγέθους γυαλιά που επιπλέον δείχνουν αρκετά πλατιά.
  • Γεωμετρικά σχέδια όπως αυτά που βγαίνουν με τετράγωνους ή ορθογώνιους σκελετούς και φακούς
  • Γυαλιά που έχουν μικρό και στενό περίγραμμα.


Τετράγωνο


Στον τύπο αυτό, έχουμε ευθείες και ξεκάθαρες πλευρές, με το μέτωπο, το σαγόνι και τα μάγουλα να είναι ευρεία και με ίδιο σχεδόν πλάτος.

Πρόκειται για μια δομή ορθογώνια και καθαρή. Εδώ συναντάμε το λεγόμενο θεληματικό πηγούνι, και συνήθως πρόκειται για τύπο προσώπου που βρίσκουμε σε άντρες.

Το αποτέλεσμα που θέλουμε να δώσουμε εδώ είναι να στρογγυλέψουμε το look και να το απαλύνουμε με το αντίθετο σχήμα, που είναι το οβάλ και το στρογγυλό. 

Έτσι λοιπόν, καλό είναι να διαλέξετε κομμάτια με λεπτό περίγραμμα και καμπύλες ή ακόμα και αυτά με έντονες γωνίες αλλά όχι τις απλές γεωμετρικές μορφές.

Προτιμήστε τις κλασικές σκούρες αποχρώσεις όπως είναι το καφέ και το μαύρο.


Τι να προτιμήσετε;


Για τους «τετράγωνους» τύπους συνιστούμε να στραφείτε στα εξής σχέδια :

  • Στρόγγυλα και οβάλ. Ψάξτε για λεπτούς και στρογγυλεμένους, οβάλ σκελετούς, όπως προαναφέραμε. Έτσι θα μαλακώσετε την «αυστηρή» όψη σας. Θυμηθείτε τον Τζον Λένον ή τον Χάρι Πότερ για να εμπνευστείτε.
  • Semi-rimless/Browline. Είναι τα σχέδια που έχουν σκελετό μόνο στο πάνω μέρος ενώ το υπόλοιπο μέρος δεν καλύπτεται από σκελετό. Η γραμμή των φρυδιών τονίζεται με το σχέδιο αυτό. Με το γυαλί αυτό εξισορροπείται το αποτέλεσμα και οι γωνίες που είναι έντονες στο σαγόνι σας.
  • Φαρδιοί φακοί. Επιλέξτε ένα ζεύγος με τους φακούς να είναι φαρδύτεροι από τα μάγουλά σας.
  • Αεροπόρου (Aviator). Για άλλη μια φορά αυτός ο «πασπαρτού» τύπος γυαλιού ηλίου δίνει την λύση.
  • «Μύγα». Και όμως ο τύπος αυτός, που έχει ενιαίο σκελετό και φακό, χωρίς να υπάρχει διαχωριστικό στο κόκαλο της μύτης θεωρείται ιδανικός για το τετράγωνο πρόσωπο.


Τι να αποφύγετε: 


Πείτε όχι στα σχέδια με εξίσου έντονες και αιχμηρές γραμμές όπως οι γωνίες του προσώπου σας. Για παράδειγμα :  

  • Μεγάλα μεγέθη. Σε ένα ήδη φαρδύ πρόσωπο αντενδείκνυνται.
  • Γεωμετρικά σχέδια (τετράγωνα, ορθογώνια). Ίδιο γυαλί με πρόσωπο; Απα πα!
  • Ζωηρά χρώματα. Θέλουμε να απαλύνουμε και όχι να δώσουμε έμφαση.

Και αφού είδαμε τους βασικότερους τύπους προσώπου, ας περάσουμε τώρα να δούμε και τρεις λιγότερο συχνούς τύπους και τις επιλογές που μπορούμε να κάνουμε για αυτούς.


Τριγωνικό


Στον τύπο αυτό προσώπου έχουμε το μάκρος του να υπερβαίνει το φάρδος του. 

Το μέτωπο εδώ είναι στενό ενώ μετά τους κροτάφους αρχίζει να «ανοίγει» και καταλήγει σταδιακά σε ένα τετράγωνο και πιο πλατύ σαγόνι.

Ο στόχος μας αυτήν την φορά είναι να ενισχύσουμε λίγο το πλάτος στην περιοχή του μετώπου εξισορροπώντας το με την κάτω περιοχή του σαγονιού. 

Προτιμήστε λοιπόν στην περίπτωση αυτή μεγάλα γυαλιά με έντονη την πάνω πλευρά του σκελετού τους.

Και όσον αφορά την χρωματική παλέτα προτιμήστε ελαφριά χρώματα.


Τι να προτιμήσετε;


Επιλέξτε μέσα από κομμάτια που έχουν τα εξής χαρακτηριστικά :

  • Αεροπόρου (Aviators) αλλά χωρίς σκελετό. Ο σκελετός προσθέτει όγκο στο πάνω μέρος κάτι που θέλουμε να αποφύγουμε. Τα στρογγυλεμένα τζάμια απαλύνουν το μεγάλο μέτωπο που συναντάμε σε αυτήν την κατηγορία.
  • Cateyes αλλά διάφανα. Στο γνωστό σχήμα γατίσιων ματιών που είδαμε και παραπάνω, με τις έντονες εξωτερικές γωνίες αλλά τώρα με φακό σχετικά διάφανο. Οι τόνοι και οι χρωματικές αποχρώσεις δεν είναι δεσμευτικοί.
  • Rimless. Γενικά γυαλιά με απουσία σκελετού θα δημιουργήσουν ένα αρμονικό αποτέλεσμα.


Τι να αποφύγετε;


Και σε αυτήν την περίπτωση, όπως και στα τετράγωνα πρόσωπα, καλό είναι να αποφύγουμε να τονίσουμε το πάνω μέρος του προσώπου. Έτσι λοιπόν, προσπερνάμε σχέδια με :

  • Ορθογώνια πλαίσια
  • Στρογγυλούς φακούς σε μικρό ή στενό πλαίσιο


Μακρόστενο πρόσωπο


Τα άτομα που έχουν μακρόστενο σχήμα προσώπου η αλήθεια είναι ότι έχουν να διαλέξουν από μια μικρότερη γκάμα επιλογών. 

Και αυτό γιατί η μορφή της όψης έχει μάκρος και δεν τονίζεται από ζυγωματικά γιατί συνήθως αυτά δεν είναι έντονα.

Αυτό που θέλουμε λοιπόν εδώ να κάνουμε είναι να δώσουμε όγκο στο  πρόσωπο και να μειώσουμε λίγο την αίσθηση του μακρόστενου σχήματος.


Τι να προτιμήσετε;


Παίξτε με oversized κομμάτια. Απλά αυτήν την φορά επιλέξτε ένα ζευγάρι που θα έχει στρογγυλεμένες και όχι αιχμηρές γωνίες. Με τον τρόπο αυτό θα απαλύνετε το αυστηρό μακρόστενο σχήμα.


Τι να αποφύγετε;


Προσπεράστε σχέδια έντονα γεωμετρικά όπως τετράγωνα ή ορθογώνια. Τα κομμάτια αυτά θα δώσουν έμφαση στην όψη και το μάκρος της κάτι που δεν θέλουμε.


Σχήμα διαμαντιού


Είναι το πιο σπάνιο ίσως σχήμα προσώπου. Όπως ένα διαμάντι, εδώ συναντάμε έντονα μάγουλα και ζυγωματικά ενώ αντίθετα το μέτωπο, η περιοχή των ματιών και το σαγόνι είναι πιο λεπτά.

Ο όγκος συγκεντρώνεται περίπου στην μέση όπου εκεί το φάρδος είναι μεγαλύτερο από τα δύο άκρα του προσώπου.

Στην περίπτωση αυτή θέλουμε να μαλακώσουμε τα ζυγωματικά, και να τα εξισορροπήσουμε με το μέτωπο και το πηγούνι.


Τι να προτιμήσετε;


Διαλέξτε από το κατάστημα οπτικών καλύτερα :

  • Σκελετούς στρογγυλεμένους στην κάτω πλευρά.
  • Rimless. Οι χωρίς σκελετό φακοί αφαιρούν όγκο από τα μάγουλα και δίνουν πιο αρμονικό αποτέλεσμα.


Τι να αποφύγετε;


Καλύτερα όχι σε σχέδια:

  • «Μύγα». Το ενιαίο τζάμι χωρίς διαχωριστικό στην μέση, θα κρύψει εντελώς το πάνω μέρος ενώ θα μεγαλώσει ιδεατά την επιφάνεια των ζυγωματικών προς τα επάνω. Αφήστε το καλύτερα.
  • Μικρά στρογγυλά γυαλιά. Ο στενός χώρος του μετώπου δεν δένει καλά με τους μικρούς στρογγυλούς φακούς που θα μικρύνουν ακόμη περισσότερο την αίσθηση στην περιοχή.

Έχοντας λοιπόν διαλέξει το σωστό γυαλί για σας, σας δίνουμε…απλόχερα και κάποια extra tips για να απογειώσετε την αγορά σας και το στυλιστικό αποτέλεσμα. Αλλά και για να χαρείτε το πολύτιμο αυτό αξεσουάρ για περισσότερες από μια σεζόν.


Extra tips


Θυμηθείτε λοιπόν πριν βγείτε για ψώνια : 

  • Τα γυαλιά ηλίου είναι καλό να δένουν αρμονικά με το καλύτερο στοιχείο στο πρόσωπό σας και αυτό που θέλετε να αναδείξετε (για παράδειγμα αν έχετε πράσινα μάτια, μπορείτε να επιλέξετε πράσινο σκελετό.
  • Δεν χρειάζεται να σετάρετε πάντα το ντύσιμό σας με τα γυαλιά ηλίου. Κυρίως αν τα ρούχα σας έχουν έντονο χρώμα ή ιδιαίτερα μοτίβα.
  • Στην περίπτωση που τα μάτια σας βρίσκονται κοντά μεταξύ τους καλύτερα στραφείτε σε ένα διάφανο στήριγμα μύτης.
  • Μια μύτη μικρή σε μέγεθος απαιτεί ένα στήριγμα που κάθεται ψηλά στον σκελετό.
  • Σε αντίθεση, ένα στήριγμα μύτης που κάθεται χαμηλά στον σκελετό είναι ιδανικό για μια μεγάλη σε μέγεθος και μακριά μύτη, γιατί την δείχνει πιο μικρή.
  • Καλό είναι να ελέγξετε την αντοχή των φακών σε γρατζουνίσματα
  • Προτιμήστε πολωμένους (polarized) φακούς αν θέλετε να αυξήσετε την αντιηλιακή προστασία.
  • Οι βραχίονες με λαβές από καουτσούκ είναι πιο ανθεκτικοί στον ιδρώτα και επιπλέον σας διευκολύνουν όταν φοράτε τα γυαλιά.
  • Ένα πρωτότυπο κορδόνι ή μια εντυπωσιακή αλυσίδα μπορούν να συμπληρώσουν το αξεσουάρ αυτό και να απογειώσουν την στυλιστική σας εμφάνιση. Επίσης, θα σας γλιτώσουν από καταστάσεις τύπου «μα πού έχω αφήσει τα γυαλιά μου;» ή από τον κίνδυνο να τα βγάλετε και να ξεχάσετε κάπου.
  • Καλό είναι να μην στηρίζετε τα γυαλιά στο κεφάλι σας όταν δεν τα φοράτε γιατί χαλαρώνει ο σκελετός και χάνει την αρχική του φόρμα. Έτσι μετά δεν θα σας «κάθονται» σωστά.
  • Ο σωστός καθαρισμός τους είναι σημαντικός. Χρησιμοποιείστε το ειδικό πανάκι που έχει η θήκη μέσα μαζί με το ειδικό υγρό γυαλιών για τέλειο αποτέλεσμα.

Πλέον έχετε στην «φαρέτρα» σας όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να κάνετε την ιδανική επιλογή για εσάς.

Να ψωνίσετε ένα καλό, ποιοτικό και που θα αναδεικνύει τα χαρακτηριστικά του προσώπου σας ζευγάρι γυαλιών ηλίου.

Εμείς απλά θα σας ευχηθούμε …με γειά και καλοφόρετα!


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>